Τα cookies επιτρέπουν μία σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την περιήγηση στο http://eoslmay.org/. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

Ημερολόγιο Αγώνων και Εκδηλώσεων

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
30
31

Αναζήτηση

Εγγραφή Newsletter

Σύνδεση Facebook

fb-1-un

Σύλλογοι Μέλη Ομοσπονδίας

Αθλητισμός για Όλους

Συνοπτικό Ιστορικό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Από την Αρχαιότητα η μαζική ενασχόληση του λαού με την Άθληση σε όλες τις πόλεις και περιοχές της Ελλάδας ήταν και μία από τα διαφορές που ξεχώριζαν τους Έλληνες και τον πολιτισμό τους από τους άλλους λαούς της Ν.Α. λεκάνης της Μεσογείου, της Μεσοποταμίας η ακόμα και της Άπω Ανατολής (Κίνα).

Σε κάθε πόλη, μεγάλη ή μικρή, το Στάδιο και το Γυμναστήριο ήταν κεντρικοί άξονες διαπαιδαγώγησης, ωρίμανσης και βαθειάς και ουσιαστικής Σύνδεσης  του Πολίτη με την Πόλη του, τις δομές της, την Λειτουργία της, την Αυτόνομη και Αυθύπαρκτη λογική της.

Μέσα στα στάδια και Γυμναστήρια γαλουχήθηκαν και σφυρηλατήθηκαν οι γενιές των ηρώων που αντιμετώπισαν συντριπτικά περισσότερους και τους νίκησαν στα πεδία των μαχών, στην ξηρά και τις θάλασσες, των επιτιθέμενων Περσών, στον Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες, στην Σαλαμίνα, στις Πλαταιές και αργότερα στο Γρανικό, στην Ισσό, στα Γαυγάμηλα.

Μέσα στα Στάδια και τα Γυμναστήρια, κάθε Πόλη γύμναζε ΟΛΟΥΣ τους Πολίτες της σε Σώμα και Πνεύμα και έτσι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ καταυγάζει και σήμερα ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ κα όλη την οικουμένη.

Πολλά τα παραδείγματα των Αθλητών της Αρχαιότητας που ξεχώρισαν για τα επιδόσεις τους και τα κατορθώματα τους. Ο Αργείος Αγαίας νικώντας στην Ολυμπία, έφυγε τρέχοντας με το στεφάνι της Αγριελιάς στα χέρια του και πήγε τρέχοντας μέσα σε μια ημέρα και ανήγγειλε πρώτος αυτός τη νίκη του στο Άργος, στην πόλη του. Το ίδιο και ο Δρομέας από την Επίδαυρο λίγο αργότερα, ο σπουδαίος ημεροδρόμος Φειδιππίδης σταλμένος από τους Αθηναίους στην Σπάρτη για βοήθεια, έπαιξε ίσως τον σημαντικότερο ρόλο, στην απόφαση και την τακτική των Αθηναίων στην μάχη του Μαραθώνα. Ο προσωπικός αγγελιοφόρος – ημεροδρόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φιλωνίδης από την Χερσόνησο είχε την δική του συμβολή στην εκστρατεία και τις νίκες του.       

Η Μαζική Λαϊκή Άθληση των ελεύθερων Πολιτών των πόλεων με την Ρώμη του Πνεύματος και του Σώματος σε ΟΛΕΣ τις Ελληνικές Πόλεις στην αρχαιότητα ήταν και είναι Αιώνιο παράδειγμα και φωτίζει την πτυχή της Ανάπτυξης κάθε Επιτυχίας και Επιτεύγματος των Αρχαίων προγόνων.

Παρά την πτώση και παρακμή των Αιώνων που ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα και η Ακτινοβολία παρέμεινε σαν Φάρος να καταυγάζει τα Ανθρώπινα Πνεύματα και με το τέλος του 19ου Αιώνα και την αυγή του 20ου να ξεκινάει πάλι σε ΟΛΟ τον κόσμο πια η Μαζική Λαϊκή Άθληση να κατακτάει τους καρδιές των Ανθρώπων.

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η καθιέρωση νέων Αθλημάτων η εισαγωγή της Γυμναστικής στα σχολεία όλων των βαθμιδών, η ανάπτυξη του Αγωνιστικού Πνεύματος έφερε ξανά στο προσκήνιο τον Χαρακτήρα και την Ανάγκη της Μαζικής Άθλησης.

Μετά τους καταστροφικούς Παγκοσμίους Πολέμους και της Αλλαγές που έφεραν σε όλες τις κοινωνίες με εμφανή πια τα σημάδια τις Έντονης Αστικοποίησης, της ανάπτυξης και αύξησης των ζημιογόνων Ασθενειών του Πολιτισμού (stress, πίεση, καρκίνος, καρδιά, αγγειακά προβλήματα, διαβήτης κλπ) αλλά και τις μυοσκελετικές παθήσεις λόγω τόσο των εργασιακών συνθηκών αλλά και τις υποβάθμισης και μόλυνσης των οικοσυστημάτων, σε ΟΛΟ τον Δυτικό κόσμο (αλλά τα τελευταία χρόνια και σε όλο σχεδόν τον Πλανήτη), σαν Αντίδραση-Αντίδοτο ξεκίνησε η αλλαγή του τρόπου ζωής με την συμμετοχή πλέον πολύ περισσότερων πολιτών στον λεγόμενο Λαϊκό-Μαζικό Αθλητισμό σε κάθε άθλημα και με κάθε τρόπο.

Σημαντικό σημείο επαφής ήταν όχι μόνο τα Γυμναστήρια και τα Στάδια όπως στην Αρχαιότητα, αλλά κάθε ελεύθερος χώρος των Πόλεων, τα πάρκα, τα βουνά και οι ίδιοι οι Δρόμοι των πόλεων, των χωριών της κάθε περιοχής.

Έτσι αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσμο οι χιλιάδες των συλλόγων όπου κάθε ένας πολίτης ΕΛΕΥΘΕΡΑ και με κάθε τρόπο αθλείται στον ελεύθερο χρόνο του και είτε με την βοήθεια του Συλλόγου του, είτε με τη βοήθεια της οργανωμένης Πολιτείας υλοποιεί στην πράξη και καθημερινά τα λεγόμενα Προγράμματα Μαζικής Άθλησης.      

Βασικός και υποδειγματικός χώρος είναι το Μαζικότατο κίνημα και Χώρος των Δρομέων και των Αγώνων Δρόμων σε όλο τον πλανήτη.

Ξεκινώντας στις αρχές του 1970 από τις Δυτικές χώρες και αγκαλιάζοντας όλο σχεδόν τον Κόσμο, σήμερα (2008) δεκάδες εκατομμύρια είναι οι δρομείς που συμμετέχουν ενεργά σε αγώνες δρόμου που διοργανώνονται είτε από τους Συλλόγους Δρομέων, είτε από τις Τοπικές κοινωνίες (Δήμους, κοινότητες), είτε από τις Αθλητικές Αρχές κάθε χώρας, είτε από ιδιώτες και εταιρείες.

Σε 220 ανέρχονται οι επίσημες διοργανώσεις Μαραθωνίων Δρόμου (αναγνωρισμένες από την AIMS) και σε πάνω 600 οι ανεπίσημες σε ολόκληρο τον Πλανήτη, ενώ πάνω από 150.000 είναι οι διοργανώσεις Αγώνων Δρόμων σε κάθε γωνιά της Γης.

Η ενασχόληση με τα Δρομικά αγωνίσματα αντοχής έφερε και την ανάλογη ανάπτυξη και σε όλα τα άλλα αθλήματα που εμπεριέχουν την ανάγκη ύπαρξης αερόβιου και αναερόβιου αντοχής και ταχύτητας και όλη μαζί την συνακόλουθη ραγδαία πρόοδο της Μαζικής Άθλησης σε κάθε σπόρ και Άθλημα.

Στην πατρίδα μας στην Ελλάδα μετά τις περιπέτειες και τους πολέμους του 19ου και του 20ου αιώνα, μόλις στα μισά της δεκαετίας του 1970 άρχισε να αναπτύσσεται η ανάγκη της οργανωμένης Μαζικής Άθλησης. Σιγά-σιγά με την υποχώρηση του Αθλητισμού στις πλατείες και τα ελεύθερα οικόπεδα και χώρους των περιαστικών περιοχών (αλάνες) την έντονη γρήγορη αστικοποίηση και τα συνακόλουθα προβλήματα που αναπτύχθηκαν, η ανάγκη για άθληση σε ένα μικρό (στην αρχή) κομμάτι του λαού και τις νεολαίας, τον οδήγησε πρώτα στα Μεγάλα Αθλητικά κέντρα που δημιουργήθηκαν (π.χ. Αγιος Κοσμάς) και έπειτα στα μικρότερα των Δήμων των Μεγάλων Αστικών κέντρων και της Περιφέρειας.

Άρχισαν να δημιουργούνται Σύλλογοι πρώτα στα Μαζικά Αθλήματα όπως π.χ. στους Δρόμους, στο ποδόσφαιρο, στην καλαθοσφαίριση αλλά και ευτυχώς και σε άλλα αθλήματα όπως στη ποδηλασία, την κολύμβηση, την ορειβασία-πεζοπορία, στο τρίαθλο κλπ.

Μέσα σε λίγα χρόνια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί αγώνες δρόμου (ξεπερνούν ήδη τους εξήντα) με πάνω από 10,000 συμμετοχές, αγώνες που διοργανώνονται μόνο από τους Συλλόγους. Αν συμπεριληφθούν δε και οι Μαζικότατοι Αγώνες Δρόμων που διοργανώνουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες, με συμμετοχή που ξεπερνά κατά πολύ κάθε άλλο Μαζικό-Αθλητικό γεγονός (υπολογίζεται με πρόχειρους υπολογισμούς ότι σε όλη την Ελλάδα πάνω από 150 περιοχές – Δήμους συμμετέχουν περισσότεροι από 50.000 πολίτες όλων των ηλικιών στους Γύρους των Πόλεων και των Δήμων και Κοινοτήτων όπου διεξάγονται), όλα καταδεικνύουν την μεγάλη, σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί και στην Ελληνική Κοινωνία τα τελευταία τριάντα χρόνια που από τις λίγες εκατοντάδες των Αθλουμένων–Δρομέων, στην αρχή, σήμερα πια υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες στους Δρόμους που είναι ένα μέρος  των συνολικά αθλουμένων, συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων αθλημάτων

Εκτός αυτών παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα μεγάλη ανάπτυξη έχει ένας ιδιαίτερος κλάδος των Δρόμων οι Αγώνες Υπερ-αποστάσεων. Με αρχές στα τέλη του 19ου Αιώνα (λίγο πριν την αναβίωση των Συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων) αλλά με την ανάγκη του συγχρόνου ανθρώπου, του σύγχρονου αθλητή να ανιχνεύει τα Ανθρώπινα όρια, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αρχές του ’80, αρχίζουν παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα (βλ. ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 1982) να διεξάγονται αγώνες Υπερ-απόστασης με κύριο γνώρισμα την μεγάλη διάρκεια τόσο σε χιλιόμετρα όσο και σε χρόνο.

Είναι τιμή για την πατρίδα μας που ολ’ αυτά τα χρόνια παρήγαγε και παράγει ορισμένους από τους καλύτερους παγκόσμια Δρομείς Υπεραποστάσεων για πρώτο και παγκόσμια γνωστό τον Ανεπανάληπτο Ιωάννη Κούρο που έχει καταπλήξει την παγκόσμια αθλητική κοινή γνώμη. Κοντά του μια πλειάδα Ελλήνων Δρομέων Υπερ-αποστάσεων όπως ο Κωστής (Ντίν) Καρνέζης, ο Κώστας Ρέππος, ο Τάκης Σκουλής, ο Βασίλης Χαλκιάς, ο Κώστας Στάμος, ο Βλάσης Καραβασίλης έχουν σημαντικές επιτυχίες σε Διεθνούς Αγώνες τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας.

Η σημαντική ανάπτυξη των Υπεραποστάσεων, οδήγησαν στην Ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υπερ-αποστάσεων στην οποία ήδη συμμετέχουν πάνω από 80 χώρες με εκατοντάδες αγώνες υπεραπόστασης σε όλες τις χώρες και πάνω από 300.000 τους Δρομείς Αθλητές που συμμετέχουν ενεργά σε αυτούς τους αγώνες.

Στην πατρίδα μας μετά την επιτυχία του Σπάρταθλου που συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες αθλητές, αυτή τη χρονική περίοδο είναι περισσότεροι από 7 οι αγώνες (είτε με ελληνική συμμετοχή, είτε Διεθνές αγώνες) που συγκεντρώνουν 600 περίπου συμμετέχοντες, με περισσότερους των 300 Ελλήνων δρομέων. Αποτέλεσμα όλων αυτών που παραθέσαμε στα Προηγούμενα ήταν η δημιουργία 25 Συλλογών ήδη, Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων στην πατρίδα μας που συναποτελούν την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού-Υπεραποστάσεων που ιδρύθηκε στις 17 Ιουνίου 2006 και αναγνωρίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2007 από τον αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο Αθηνών). Στις τάξεις των πρωτοβάθμιων σωματίων ανήκουν ήδη 1500 οργανωμένα μέλη ενώ στις διαδικασίες ίδρυσης συλλόγων βρίσκονται άλλοι 5 σύλλογοι σε άλλες περιοχές και τα μέλη μέσα σε 2008 θα ξεπερνούν τους 2000 πολίτες.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η ίδρυση της Ελληνικήςομοσπονδίας συλλόγων ΜΑΖΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ- ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ έχει την προοπτική-στόχο την υλοποίηση του αρχαίου ιδεατού μοντέλου προσαρμοσμένων μέσα στις συνθήκες του σύγχρονου κόσμου. Ο συμπολίτης μας δηλαδή να μπορεί και να βρίσκει ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ και ευκαιρίες να αθλείται με γνώμονα την ολόπλευρη πνευματική και σωματική άθληση και όχι τον επ΄αμοιβή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ με τον οποίο οι διαφορές είναι πολλές και δεν μπορούν να συγκριθούν.

Ο ερασιτεχνικός Λαϊκός – Μαζικός Αθλητισμός με την στήριξη και την καθοδήγηση της πολιτείας μέσω τις Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης της ΕΟΣΛΜΑ-Υ είναι το υγιές αντίδοτο για τις στρεβλώσεις του σύγχρονου επαγγελματικού αθλητισμού.                

Μέσα στις αγνές προσπάθειες των μελών – συλλόγων της ΕΟΣΛΜΑ-Υ δεν χωράνε τα ΚΙΝΗΤΡΑ και ΟΙ ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΣ του ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και η κατηγορηματική ΔΗΛΩΣΗ – ΔΕΣΜΕΥΣΗ του εκλεγμένου Δ.Σ. της ΕΟΣΛΜΑ-Υ ότι ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΟΣ-ΑΘΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΑ, Συλλόγου μέλους του δεν θα κάνει χρήση ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ – ΚΙΝΗΤΡΩΝ για την όποια ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΩΝΑ, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της είναι και η ασφαλιστική δικλίδα για την αγνή, ανιδιοτελή συμμετοχή των αθλητών μελλών μας στην ΛΑΪΚΗ ΜΑΖΙΚΗ ΑΘΛΗΣΗ κάτι που θα διασφαλίζεται με την δεσμευτική υπογραφή του κάθε οργανωμένου μέλους του κάθε συλλόγου που θα διεξάγονται υπό την αιγίδα της ΕΟΣΛΜΑ-Υ και με ειδικό υπόδειγμα αίτησης-μέλους συλλόγου της ΕΟΣΛΜΑ-Υ. Στις προοπτικές λοιπόν είναι η ανάπτυξη ενός τουλάχιστον συλλόγου σε κάθε νομό της Ελλάδας, ενός συλλόγου  ΛΑΪΚΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ που εκτός των δρόμων θα μπορεί να συμπεριλάβει και αθλητές που θα ασχολούνται και με άλλα αθλήματα ή κλάδους αθλημάτων με απώτερο σκοπό την συστηματική μαζική άθληση του όλου του λαού ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους (όπου υπάρχουν και υλοποιούν προγράμματα Μαζικής Άθλησης) και της πολιτείας μέσω της ΓΓΑ, του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κεντρικός στόχος είναι η άθληση να συμπεριλάβει τους μαθητές, του φοιτητές, την νεολαία, τις γυναίκες, τους μεσήλικες, τον κάθε εργαζόμενο ανεξάρτητα ηλικίας και ενασχόλησης και να ξεφύγει έτσι η πατρίδα μας από του κακούς πράγματι δείκτες Αθλητικής Παιδείας και συμμετοχής με συνακόλουθα πολλά προβλήματα σε ιατρικό-κοινωνικό επίπεδο.

HELLENIC ASSOCIATION OF MASS POPULAR SPORTS AND ULTRA-RUNNING CLUBS (EOSLMA-Y)
HISTORY 

Since Antiquity the involvement of the people in Sports in all cities and regions of Greece, was one of the differences which distinguish the Greeks and their culture from the other people of Southeast Mediterranean, Mesopotamia and even the Far East (China).
In each large or small city, the stadium and the gym were central educational and maturity tools, creating a deep and meaningful association with the city culture, its structures, its operation, its autonomous mentality of and self existence.
Inside the stadiums and gyms the generations of heroes were nurtured and forged. Heroes faced and defeated huge
number of enemies in the battle fields, on land and seas, the Persian attack in Marathon, in Thermopylae, in Salamis, Platees and later on the Granicus, at Issus, in Gavgamila.
Inside the stadiums and gyms, each city was training all its citizens in body and spirit and thus the Greek miracle enlighten today the Western Civilization and the entire world.
We have many examples of athletes in ancient times who stood out for their performance and their achievements. Argeios Agaias who won the race and immediately he left Olympia holding in his hands the crown made of wild oliveland arrived in Argos the same day, so that he will be the first to announce his victory. The same was achieved later by the great day-runner Feidippidis from Epidaurus who was sent by the Athenians to Sparta for help. Perhaps he played an important role in the decisions and tactics of the Athenians in the battle of Marathon. The Personal Messenger - day-runner of Alexander the Great, Filonidis from the Peninsula, made his own contribution to the campaign and the victories.
The citizen’s engagement in mass popular sports accompanied by the power of the Spirit and the body housed in Greek cities in ancient times was an eternal example and enlighten the aspects of development, success and achievements of our ancestors.
Despite the decline and fall of the following centuries this example and its blaze remained to enlighten, like a lighthouse, the human spirit. At the end of the 19th Century and the dawn of the 20th start again, the mass popular sports has emerged.
The revival of the Olympic Games, the introduction of new sports, and gymnastics schools, the development of the competition brought again to the fore the need for the development of mass sports.

After the destructive world wars and the serious changes that they brought to the societies with the signs of urbanisation visible, serious diseases were developed, caused by the development of civilization (stress, blood pressure, cancer, heart diseases, vascular problems, diabetes etc). At the same time various musculoskeletal disorders were developed due to working conditions and the degradation and contamination of ecosystems throughout the Western world (in the recent years almost the entire planet). As a reaction or an antidote a severe change in the people’s way of living begun with the increasing participation of the citizens in the so called “sports for al”.

What is important now is that the contact point was not only the stadium and the gym like the ancient times, but every free space available like parks, mountains and even the streets of the cities and the villages.

Thousands of sport clubs were developed around the world and every citizen is able to train in his free time having the support of his sport club or the state organizations with the so called “sports for all” programs.

The mass movement of runners and the corresponding running events has an outstanding position in the “sports for all” around the world.

During the last 4 decades, millions of people have participated in running events which are organised by the running clubs, the municipalities and the local authorities, the athletic authorities of each country or even from companies and individuals. The idea was born in the western societies and has incorporated in all cultures all over the world.

The officially authorized AIMS marathon run events are 220 and unofficially the number exceed the 600 events all over the world. At the same time the running events exceed the number of 150.000.

The people’s involvement in the long run events has helped the corresponding development of other sports. That include the need for aerobic and anaerobic stamina and this resulted in the evolution in mass sports

In Greece the need organised “sports for all” was met in the mid 70’s after the difficulties caused by the wars of the 19th and the 20th century.

Due to the urbanisation the participation which took place in squares and the free spaces was minimised. The need for sports in a small (at the beginning) part of the population and the young generation led the people to the huge athletic centres that were created (Ag kosmas etc) at first and then to the smaller athletic centres which belonged to the municipalities of the major cities and the surrounding region. The establishment of the first mass sports clubs has started as running clubs, football clubs, basketball cycling clubs, swimming clubs, climbing-hiking clubs, triathlon clubs etc

Within a few years in every part of Greece many running events were organised by the running clubs (they already exceed 60 events) and the participants have been more than 10.000. In these numbers we should add also the events organised by the municipalities and the local authorities, with the participation that exceed that of any other mass sports event (rough estimation for 150 events with at least 50.000 participants, of various ages). Everything points at the great and important progress that was made in the Greek society over the last 30 years. A few hundreds of runners, in the beginning, today the estimation is that tens of thousands runners are in the streets and many more are involved in “sports for all”.

Apart from this, in Greece and all over the world a particular category of running has been developed. These are the ultra running events. They begun at the end of the 19th century (just before the revival of the Olympic Games) in order to meet the need, of the modern people and modern athletes, for testing the human limits.

The ultra-running events started at the end of the 70’s and the beginning of the eighties, all over the world as well as in Greece (SPARTATHLON 1982). The main characteristic of these events was that the contestants had to run very long distances.

It is an honor for our country that over all these years some of the best ultrarunners in the world were raised in Greece. First of all, the unique and world known, John Kouros, who has shocked the world public opinion with his achievements. A number of Greek ultra runners followed, like Kostis (Din) Karnezis, Kostas Reppos, Takis Skoulis, Vassilis Halkias, Kostas Stamos, Vlassis Karavasilis. These runners enjoyed significant success in international events that took place in Greece and abroad.
The significant growth of ultra running led to the establishment of the International Association of Ultra runners (IAU). So far over 80 countries participate in this association. Hundreds of ultraruning events take place all over the world, which numbers over 300.000 participants.

Following the success of Spartathlon which brings together hundreds of athletes each year, more than 7 events take place gathering 600 participants, of which over 300 are Greeks.

The result of what was described above was the establishment of 25 running clubs the aim of which was the development of Mass Popular Sports and Ultra-running. These clubs have Formed the Hellenic association of Mass Popular Sports and Ultra-running clubs, which was founded on the17th of June 2006. The registration in the relevant court (Athens Court of First instance) took place on the 4Th of December 2007.

There are more than 1500 active members registered in the running clubs.

Five additional running clubs are in the process of being set up and so the estimation is that within the year 2008 the active members will be more than 2,000.

PROSPECTS AND GOALS

The aim of the Hellenic association of Mass Popular Sports and Ultra-running clubs is to adjust the ancient athletic model to the modern world. More specifically it aims at the availability to the citizen to participate in sports. The principle of this activity is to provide a spherical exercise for the body and mind without engaging profecionaly in sports (without receiving any remuneration).

The amateur mass popular sports which are guided and supported from the state through the special athletic authorization of E.O.S.L.M.A.-Y (Hellenic association of Mass Popular Sports and Ultra-running clubs) constitutes the healthiest antidote to the distortion of the genuine athletic ideals that has been caused by the professional engagement in sports.

There are no material rewards to influence the pure efforts and intentions of the club members of E.O.S.L.M.A.-Y The elected board of E.O.S.L.M.A.-Y’s declaration states unequivocal that no athlete member is to benefit from his achievements in any Greek or international events that is being held under its auspices. The pure and unselfish participation are safeguarded by the E.O.S.L.M.A.-Y’s declaration.The confirmation of this unselfish participation of the member athlete is safeguarded by his binding signature on the participation application for the events that are held under the auspices of E.O.S.L.M.A.-Y. For this purpose a special application will be issued. One of the goals of the association is to establish of at least one sports club in every region, which apart from running, will include “sports for all” activities, fulfilling thus the ultimate purpose of involving all the people or at least a large part of the population in sports. And all this in close cooperation with the municipalities (wherever they carry out mass sports programs) and the state through the General Secretariat of Sports the deputy ministry of sports and the ministry of culture.

The main goal is to involve pupils, students, the young generation, the women, middle aged people, all the working population regardless of age and profession, in sports and thus our country to move forward from the really bad indicators of sport education and participation. The bad indicators of sport education are usually followed by many medical or even social problems.


03


 

Αθλητισμός για Όλους

1-3-5-1-eoslmay-a

Μέλος της Παγκόσμιας & Ευρωπαϊκής Ομοσπον. F.I.S.p.T. & U.E.S.p.T.

FISpT logo

uespt-union-europeen-sports-pour-tous

Συνεργαζόμενοι Φορείς

EOSLMA-Y 250X100-eng 001