ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ


Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού - ΥπεραποστάσεωνΑπό την Αρχαιότητα η μαζική ενασχόληση του λαού με την Άθληση σε όλες τις πόλεις και περιοχές της Ελλάδας ήταν και μία από τα διαφορές που ξεχώριζαν τους Έλληνες και τον πολιτισμό τους από τους άλλους λαούς της Ν.Α. λεκάνης της Μεσογείου, της Μεσοποταμίας η ακόμα και της Άπω Ανατολής (Κίνα).

Σε κάθε πόλη, μεγάλη ή μικρή, το Στάδιο και το Γυμναστήριο ήταν κεντρικοί άξονες διαπαιδαγώγησης, ωρίμανσης και βαθειάς και ουσιαστικής Σύνδεσης του Πολίτη με την Πόλη του, τις δομές της, την Λειτουργία της, την Αυτόνομη και Αυθύπαρκτη λογική της.

Μέσα στα στάδια και Γυμναστήρια γαλουχήθηκαν και σφυρηλατήθηκαν οι γενιές των ηρώων που αντιμετώπισαν συντριπτικά περισσότερους και τους νίκησαν στα πεδία των μαχών, στην ξηρά και τις θάλασσες, των επιτιθέμενων Περσών, στον Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες, στην Σαλαμίνα, στις Πλαταιές και αργότερα στο Γρανικό, στην Ισσό, στα Γαυγάμηλα.

Μέσα στα Στάδια και τα Γυμναστήρια, κάθε Πόλη γύμναζε ΟΛΟΥΣ τους Πολίτες της σε Σώμα και Πνεύμα και έτσι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ καταυγάζει και σήμερα ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ κα όλη την οικουμένη.

Πολλά τα παραδείγματα των Αθλητών της Αρχαιότητας που ξεχώρισαν για τα επιδόσεις τους και τα κατορθώματα τους. Ο Αργείος Αγαίας νικώντας στην Ολυμπία, έφυγε τρέχοντας με το στεφάνι της Αγριελιάς στα χέρια του και πήγε τρέχοντας μέσα σε μια ημέρα και ανήγγειλε πρώτος αυτός τη νίκη του στο Άργος, στην πόλη του. Το ίδιο και ο Δρομέας από την Επίδαυρο λίγο αργότερα, ο σπουδαίος ημεροδρόμος Φειδιππίδης σταλμένος από τους Αθηναίους στην Σπάρτη για βοήθεια, έπαιξε ίσως τον σημαντικότερο ρόλο, στην απόφαση και την τακτική των Αθηναίων στην μάχη του Μαραθώνα. Ο προσωπικός αγγελιοφόρος – ημεροδρόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φιλωνίδης από την Χερσόνησο είχε την δική του συμβολή στην εκστρατεία και τις νίκες του.

Η Μαζική Λαϊκή Άθληση των ελεύθερων Πολιτών των πόλεων με την Ρώμη του Πνεύματος και του Σώματος σε ΟΛΕΣ τις Ελληνικές Πόλεις στην αρχαιότητα ήταν και είναι Αιώνιο παράδειγμα και φωτίζει την πτυχή της Ανάπτυξης κάθε Επιτυχίας και Επιτεύγματος των Αρχαίων προγόνων.

Παρά την πτώση και παρακμή των Αιώνων που ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα και η Ακτινοβολία παρέμεινε σαν Φάρος να καταυγάζει τα Ανθρώπινα Πνεύματα και με το τέλος του 19ου Αιώνα και την αυγή του 20ου να ξεκινάει πάλι σε ΟΛΟ τον κόσμο πια η Μαζική Λαϊκή Άθληση να κατακτάει τους καρδιές των Ανθρώπων.

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η καθιέρωση νέων Αθλημάτων η εισαγωγή της Γυμναστικής στα σχολεία όλων των βαθμιδών, η ανάπτυξη του Αγωνιστικού Πνεύματος έφερε ξανά στο προσκήνιο τον Χαρακτήρα και την Ανάγκη της Μαζικής Άθλησης.

Μετά τους καταστροφικούς Παγκοσμίους Πολέμους και της Αλλαγές που έφεραν σε όλες τις κοινωνίες με εμφανή πια τα σημάδια τις Έντονης Αστικοποίησης, της ανάπτυξης και αύξησης των ζημιογόνων Ασθενειών του Πολιτισμού (stress, πίεση, καρκίνος, καρδιά, αγγειακά προβλήματα, διαβήτης κλπ) αλλά και τις μυοσκελετικές παθήσεις λόγω τόσο των εργασιακών συνθηκών αλλά και τις υποβάθμισης και μόλυνσης των οικοσυστημάτων, σε ΟΛΟ τον Δυτικό κόσμο (αλλά τα τελευταία χρόνια και σε όλο σχεδόν τον Πλανήτη), σαν Αντίδραση-Αντίδοτο ξεκίνησε η αλλαγή του τρόπου ζωής με την συμμετοχή πλέον πολύ περισσότερων πολιτών στον λεγόμενο Λαϊκό-Μαζικό Αθλητισμό σε κάθε άθλημα και με κάθε τρόπο.

Σημαντικό σημείο επαφής ήταν όχι μόνο τα Γυμναστήρια και τα Στάδια όπως στην Αρχαιότητα, αλλά κάθε ελεύθερος χώρος των Πόλεων, τα πάρκα, τα βουνά και οι ίδιοι οι Δρόμοι των πόλεων, των χωριών της κάθε περιοχής.

Έτσι αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσμο οι χιλιάδες των συλλόγων όπου κάθε ένας πολίτης ΕΛΕΥΘΕΡΑ και με κάθε τρόπο αθλείται στον ελεύθερο χρόνο του και είτε με την βοήθεια του Συλλόγου του, είτε με τη βοήθεια της οργανωμένης Πολιτείας υλοποιεί στην πράξη και καθημερινά τα λεγόμενα Προγράμματα Μαζικής Άθλησης.      

Έτσι αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσμο οι χιλιάδες των συλλόγων όπου κάθε ένας πολίτης ΕΛΕΥΘΕΡΑ και με κάθε τρόπο αθλείται στον ελεύθερο χρόνο του και είτε με την βοήθεια του Συλλόγου του, είτε με τη βοήθεια της οργανωμένης Πολιτείας υλοποιεί στην πράξη και καθημερινά τα λεγόμενα Προγράμματα Μαζικής Άθλησης.

Βασικός και υποδειγματικός χώρος είναι το Μαζικότατο κίνημα και Χώρος των Δρομέων και των Αγώνων Δρόμων σε όλο τον πλανήτη.

Ξεκινώντας στις αρχές του 1970 από τις Δυτικές χώρες και αγκαλιάζοντας όλο σχεδόν τον Κόσμο, σήμερα (2008) δεκάδες εκατομμύρια είναι οι δρομείς που συμμετέχουν ενεργά σε αγώνες δρόμου που διοργανώνονται είτε από τους Συλλόγους Δρομέων, είτε από τις Τοπικές κοινωνίες (Δήμους, κοινότητες), είτε από τις Αθλητικές Αρχές κάθε χώρας, είτε από ιδιώτες και εταιρείες.

Σε 220 ανέρχονται οι επίσημες διοργανώσεις Μαραθωνίων Δρόμου (αναγνωρισμένες από την AIMS) και σε πάνω 600 οι ανεπίσημες σε ολόκληρο τον Πλανήτη, ενώ πάνω από 150.000 είναι οι διοργανώσεις Αγώνων Δρόμων σε κάθε γωνιά της Γης.

Η ενασχόληση με τα Δρομικά αγωνίσματα αντοχής έφερε και την ανάλογη ανάπτυξη και σε όλα τα άλλα αθλήματα που εμπεριέχουν την ανάγκη ύπαρξης αερόβιου και αναερόβιου αντοχής και ταχύτητας και όλη μαζί την συνακόλουθη ραγδαία πρόοδο της Μαζικής Άθλησης σε κάθε σπόρ και Άθλημα.

Στην πατρίδα μας στην Ελλάδα μετά τις περιπέτειες και τους πολέμους του 19ου και του 20ου αιώνα, μόλις στα μισά της δεκαετίας του 1970 άρχισε να αναπτύσσεται η ανάγκη της οργανωμένης Μαζικής Άθλησης. Σιγά-σιγά με την υποχώρηση του Αθλητισμού στις πλατείες και τα ελεύθερα οικόπεδα και χώρους των περιαστικών περιοχών (αλάνες) την έντονη γρήγορη αστικοποίηση και τα συνακόλουθα προβλήματα που αναπτύχθηκαν, η ανάγκη για άθληση σε ένα μικρό (στην αρχή) κομμάτι του λαού και τις νεολαίας, τον οδήγησε πρώτα στα Μεγάλα Αθλητικά κέντρα που δημιουργήθηκαν (π.χ. Αγιος Κοσμάς) και έπειτα στα μικρότερα των Δήμων των Μεγάλων Αστικών κέντρων και της Περιφέρειας.

Άρχισαν να δημιουργούνται Σύλλογοι πρώτα στα Μαζικά Αθλήματα όπως π.χ. στους Δρόμους, στο ποδόσφαιρο, στην καλαθοσφαίριση αλλά και ευτυχώς και σε άλλα αθλήματα όπως στη ποδηλασία, την κολύμβηση, την ορειβασία-πεζοπορία, στο τρίαθλο κλπ.

Μέσα σε λίγα χρόνια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί αγώνες δρόμου (ξεπερνούν ήδη τους εξήντα) με πάνω από 10,000 συμμετοχές, αγώνες που διοργανώνονται μόνο από τους Συλλόγους. Αν συμπεριληφθούν δε και οι Μαζικότατοι Αγώνες Δρόμων που διοργανώνουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες, με συμμετοχή που ξεπερνά κατά πολύ κάθε άλλο Μαζικό-Αθλητικό γεγονός (υπολογίζεται με πρόχειρους υπολογισμούς ότι σε όλη την Ελλάδα πάνω από 150 περιοχές – Δήμους συμμετέχουν περισσότεροι από 50.000 πολίτες όλων των ηλικιών στους Γύρους των Πόλεων και των Δήμων και Κοινοτήτων όπου διεξάγονται), όλα καταδεικνύουν την μεγάλη, σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί και στην Ελληνική Κοινωνία τα τελευταία τριάντα χρόνια που από τις λίγες εκατοντάδες των Αθλουμένων–Δρομέων, στην αρχή, σήμερα πια υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες στους Δρόμους που είναι ένα μέρος των συνολικά αθλουμένων, συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων αθλημάτων

Εκτός αυτών παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα μεγάλη ανάπτυξη έχει ένας ιδιαίτερος κλάδος των Δρόμων οι Αγώνες Υπερ-αποστάσεων. Με αρχές στα τέλη του 19ου Αιώνα (λίγο πριν την αναβίωση των Συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων) αλλά με την ανάγκη του συγχρόνου ανθρώπου, του σύγχρονου αθλητή να ανιχνεύει τα Ανθρώπινα όρια, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αρχές του ’80, αρχίζουν παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα (βλ. ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 1982) να διεξάγονται αγώνες Υπερ-απόστασης με κύριο γνώρισμα την μεγάλη διάρκεια τόσο σε χιλιόμετρα όσο και σε χρόνο.

Είναι τιμή για την πατρίδα μας που ολ’ αυτά τα χρόνια παρήγαγε και παράγει ορισμένους από τους καλύτερους παγκόσμια Δρομείς Υπεραποστάσεων για πρώτο και παγκόσμια γνωστό τον Ανεπανάληπτο Ιωάννη Κούρο που έχει καταπλήξει την παγκόσμια αθλητική κοινή γνώμη. Κοντά του μια πλειάδα Ελλήνων Δρομέων Υπερ-αποστάσεων όπως ο Κωστής (Ντίν) Καρνέζης, ο Κώστας Ρέππος, ο Τάκης Σκουλής, ο Βασίλης Χαλκιάς, ο Κώστας Στάμος, ο Βλάσης Καραβασίλης έχουν σημαντικές επιτυχίες σε Διεθνούς Αγώνες τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας.

Η σημαντική ανάπτυξη των Υπεραποστάσεων, οδήγησαν στην Ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υπερ-αποστάσεων στην οποία ήδη συμμετέχουν πάνω από 80 χώρες με εκατοντάδες αγώνες υπεραπόστασης σε όλες τις χώρες και πάνω από 300.000 τους Δρομείς Αθλητές που συμμετέχουν ενεργά σε αυτούς τους αγώνες.

Στην πατρίδα μας μετά την επιτυχία του Σπάρταθλου που συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες αθλητές, αυτή τη χρονική περίοδο είναι περισσότεροι από 7 οι αγώνες (είτε με ελληνική συμμετοχή, είτε Διεθνές αγώνες) που συγκεντρώνουν 600 περίπου συμμετέχοντες, με περισσότερους των 300 Ελλήνων δρομέων. Αποτέλεσμα όλων αυτών που παραθέσαμε στα Προηγούμενα ήταν η δημιουργία 25 Συλλογών ήδη, Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων στην πατρίδα μας που συναποτελούν την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού-Υπεραποστάσεων που ιδρύθηκε στις 17 Ιουνίου 2006 και αναγνωρίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2007 από τον αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο Αθηνών). Στις τάξεις των πρωτοβάθμιων σωματίων ανήκουν ήδη 1500 οργανωμένα μέλη ενώ στις διαδικασίες ίδρυσης συλλόγων βρίσκονται άλλοι 5 σύλλογοι σε άλλες περιοχές και τα μέλη μέσα σε 2008 θα ξεπερνούν τους 2000 πολίτες.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η ίδρυση της Ελληνικήςομοσπονδίας συλλόγων ΜΑΖΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ- ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ έχει την προοπτική-στόχο την υλοποίηση του αρχαίου ιδεατού μοντέλου προσαρμοσμένων μέσα στις συνθήκες του σύγχρονου κόσμου. Ο συμπολίτης μας δηλαδή να μπορεί και να βρίσκει ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ και ευκαιρίες να αθλείται με γνώμονα την ολόπλευρη πνευματική και σωματική άθληση και όχι τον επ΄αμοιβή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ με τον οποίο οι διαφορές είναι πολλές και δεν μπορούν να συγκριθούν.

Ο ερασιτεχνικός Λαϊκός – Μαζικός Αθλητισμός με την στήριξη και την καθοδήγηση της πολιτείας μέσω τις Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης της ΕΟΣΛΜΑ-Υ είναι το υγιές αντίδοτο για τις στρεβλώσεις του σύγχρονου επαγγελματικού αθλητισμού.

Μέσα στις αγνές προσπάθειες των μελών – συλλόγων της ΕΟΣΛΜΑ-Υ δεν χωράνε τα ΚΙΝΗΤΡΑ και ΟΙ ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΣ του ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και η κατηγορηματική ΔΗΛΩΣΗ – ΔΕΣΜΕΥΣΗ του εκλεγμένου Δ.Σ. της ΕΟΣΛΜΑ-Υ ότι ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΟΣ-ΑΘΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΑ, Συλλόγου μέλους του δεν θα κάνει χρήση ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ – ΚΙΝΗΤΡΩΝ για την όποια ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΩΝΑ, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της είναι και η ασφαλιστική δικλίδα για την αγνή, ανιδιοτελή συμμετοχή των αθλητών μελλών μας στην ΛΑΪΚΗ ΜΑΖΙΚΗ ΑΘΛΗΣΗ κάτι που θα διασφαλίζεται με την δεσμευτική υπογραφή του κάθε οργανωμένου μέλους του κάθε συλλόγου που θα διεξάγονται υπό την αιγίδα της ΕΟΣΛΜΑ-Υ και με ειδικό υπόδειγμα αίτησης-μέλους συλλόγου της ΕΟΣΛΜΑ-Υ. Στις προοπτικές λοιπόν είναι η ανάπτυξη ενός τουλάχιστον συλλόγου σε κάθε νομό της Ελλάδας, ενός συλλόγου ΛΑΪΚΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ που εκτός των δρόμων θα μπορεί να συμπεριλάβει και αθλητές που θα ασχολούνται και με άλλα αθλήματα ή κλάδους αθλημάτων με απώτερο σκοπό την συστηματική μαζική άθληση του όλου του λαού ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους (όπου υπάρχουν και υλοποιούν προγράμματα Μαζικής Άθλησης) και της πολιτείας μέσω της ΓΓΑ, του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κεντρικός στόχος είναι η άθληση να συμπεριλάβει τους μαθητές, του φοιτητές, την νεολαία, τις γυναίκες, τους μεσήλικες, τον κάθε εργαζόμενο ανεξάρτητα ηλικίας και ενασχόλησης και να ξεφύγει έτσι η πατρίδα μας από του κακούς πράγματι δείκτες Αθλητικής Παιδείας και συμμετοχής με συνακόλουθα πολλά προβλήματα σε ιατρικό-κοινωνικό επίπεδο.