«Τρέχω & Βαδίζω. Δίνω αξία στα βήματά μου!»2 Φεβρουαρίου, 2015

Με το σύνθημα «Τρέχω & Βαδίζω.  Δίνω αξία στα βήματά μου!  Δράση για το Διαβήτη και την Παχυσαρκία. Τώρα!» η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) και ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Η συνεργασία των 2 πλευρών βασίστηκε στην επιθυμία τους για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίαςστην πρόληψηδιάγνωση και αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη και της Παχυσαρκίας, αλλά και στην ανάγκη να οδηγήσουν όλο και περισσότερους Έλληνες στη σημασία της καθημερινής άσκησης και άθλησης.

Ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος  & οι Παράλληλοι Αγώνες αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για να έρθουμε πιο κοντά στον υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και στο να μεταφέρουμε μηνύματα στήριξης και ανθρωπιάς στα άτομα με Διαβήτη.

Με στόχο την πρόληψη και την εκπαίδευση κατά της συγκεκριμένης πάθησης, που διαμορφώνει τις ζωές πολλών ανθρώπων παγκοσμίως, το τρέξιμο και το βάδισμα για το Διαβήτη μεταφέρει συνθήματα ελπίδας σε όσους ζουν καθημερινά μέσα από αυτόν.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας  Αλέξιος Σωτηρόπουλος αναλύει τις εκρηκτικές επιδημιολογικές διαστάσεις που λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ), τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. 

«Σήμερα υπολογίζεται με στοιχεία του IDF (International Diabetes Federation), ότι ο αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. παγκοσμίως, ξεπερνά τα 381 εκατομμύρια, ενώ στη χώρα μας περίπου 700.000 – 900.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις εκ των οποίων 500 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. 

Η θεαματική αύξηση του ΣΔ2 τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά και στους εφήβους, οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας

Συνεπώς, η αντιμετώπιση τόσο του ΣΔ1, όσο και του ΣΔ2, εστιάζεται κυρίως στην προαγωγή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Η σωματική άσκηση και κυρίως ο τρόπος διατροφής, που έχουν ως στόχο την απώλεια του σωματικού βάρους, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο αντιμετώπισης του Σ.Δ. και είναι αποτελεσματικά μέσα πρόληψής του.

Δεν είναι τυχαίο που το φετινό μήνυμα της καμπάνιας της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF – International Diabetes Federation) εστιάζει στην αξία της υγιεινής διατροφής, ενώ θέτει έναν στόχο τουλάχιστον 30 λεπτών καθημερινής άσκησης (πχ. γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία ή χορό), η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ2 από 35-40%.»

Σχετικά με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία (ΕΔΕ)
Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1975. Οι κύριοι στόχοι της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας είναι:

Η ενημέρωση των ατόμων με διαβήτη, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, για το σακχαρώδη διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Η προώθηση της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στο σακχαρώδη διαβήτη.

Η θετική επιρροή και η ευαισθητοποίηση των αρχών του κράτους αναφορικά με τις στρατηγικές πρόληψης, ενημέρωσης και φροντίδας για το σακχαρώδη διαβήτη.

Η προώθηση της υποστήριξης στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Η προώθηση και η βελτίωση της φροντίδας στο σακχαρώδη διαβήτη.

Η βελτίωση της κλινικής προσέγγισης και η ευκολότερη πρόσβαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων με διαβήτη.

Περισσότερες πληροφορίες: 
α) Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.):  
www.ede.gr
β) Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος Αθήνας:  www.poseidon-athenshalfmarathon.com

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟΥ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ


Share: