ΣΔΥ Πειραιά – 31ος ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ – ΔΙΣΤΟΜΟ 31 Μαϊου 20155 Ιουνίου, 2015

 

sdyp distomo

Εδώ είναι το πικρό το χώμα του Διστόμου.

Ώ, εσύ διαβάτη, όταν πατήσεις να προσέχεις-

εδώ πονά η σιωπή, πονάει κι η πέτρα κάθε δρόμου

κι απ’ τη θυσία κι απ’ τη σκληρότητα του ανθρώπου.

Εδώ μια στήλη απλή, μαρμάρινη όλη κι όλη

με ονόματα σεμνά, κι η δόξα τ’ ανεβαίνει

λυγμό-λυγμό, σκαλί-σκαλί, μεγίστη σκάλα.-

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ – Γιάννης Ρίτσος

Το προσκύνημα στο Δίστομο κάθε χρόνο αποτελεί για όλους μας ένα Ιερό καθήκον στον πόνο και την τραγωδία του τόπου και των ανθρώπων του.

31 ολόκληρα χρόνια απ’ τον 1ο Δρόμο Θυσίας και οι πρωτοπόροι δρομείς που το εμπνεύστηκαν ήταν πάλι εκεί. Μια πλήρης τελετουργία ο αγώνας των 11.200 μ. με αφετηρία και τερματισμό τα θυσιαστήρια απ’ τους στυγνούς  εγκληματίες του Γ΄ Ράϊχ. Ας είμαστε καλά και στο μέλλον να επισκεπτόμαστε το Δίστομο για να ανασκαλεύουμε στη μνήμη μας την ιστορία.

Ο Σ.Δ.Υ.Πειραιά με πλήρη αποστολή, μαζί με τους φίλους του αδελφού συλλόγου Σ.Α.Φ.Α.Ν.Σ., καθώς και ο Σ.Δ.Υ.Α. με τους βετεράνους εμπνευστές του αγώνα, αποτέλεσαν τον κορμό των συμμετεχόντων στο “Δρόμο Θυσίας”, απ’ τον Καρακόλιθο στην πλατεία της σφαγής του Διστόμου, με τους 218 αθώους νεκρούς. Οι συνθήκες 31ος ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ – ΔΙΣΤΟΜΟ 31 Μαϊου 2015

ήταν δύσκολες όπως συνήθως με την ανηφόρα και τη ζέστη της εποχής, αλλά το σθένος και ο σκοπός μιας τέτοιας ιερής αποστολής δεν χωρά καθόλου δικαιολογίες για κανένα.

Φέτος είχαμε τη χαρά να βλέπουμε δίπλα μας δεκάδες νέα παιδιά απ’ τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αφού το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την Αιγίδα του είχε ενεργό συμμετοχή στη διοργάνωση του αγώνα με την επίβλεψη του Α.Σ.Α.Ε.Δ. και τον επικεφαλής βετεράνο πρωταθλητή – μαραθωνοδρόμο Σπύρο Ανδριόπουλο, καθώς και άλλους αξιωματικούς μαζί με στρατιωτικές σχολές.

Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και περίπου 400 αθλητές, παιδιά & περιπατητές τερμάτισαν χαρούμενοι με μεγάλη υποδοχή απ’ τους κατοίκους του χωριού και άλλους επισκέπτες του Διστόμου.

Το προσκύνημα στο Μαυσωλείο των νεκρών με την κατάθεση στεφάνων απ’ τους συλλόγους αποτελεί το τελετουργικό μέρος που προσθέτει αρκετή συγκίνηση για όλους μας κάθε χρόνο. Η παρουσία του δημάρχου Διστόμου και η παράθεση της ιστορίας του ολοκαυτώματος ήταν ένα μικρό μάθημα ιστορίας για πολλούς νέους επισκέπτες και δρομείς.

Για την ιστορία του αγώνα, βραβεύτηκαν οι 3 πρώτοι άνδρες και οι 3 πρώτες γυναίκες:

 

  1. Άνδρες: 1oς Ευάγγελος Μαλιόγλου        Ανεξάρτητος 

              2ος  Κων/νος Στρωτός                 Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

              3ος  Παναγιώτης Σπαθούλας       Ελληνική Αστυνομία

Στην 4η, 5η & 8η θέση τερμάτισαν οι αθλητές του Σ.Δ.Υ.Πειραιά, Παναγιώτης Γιαμέος, Μανώλης Καρανικόλας και Νίκος Κεχαγιάογλου αντίστοιχα.

 

      Β. Γυναίκες: 1η Σπυριδούλα Σούμα                Σ.Δ.Υ.Πειραιά

                            2η Ελευθερία Γερδούκη             Σ.Δ.Υ.Αθηνών

                            3η Αναστασία Ντεβετζή             Σ.Δ.Υ.Αθηνών   

Στην αποστολή του συλλόγου μας συμμετείχε, εκτός της Σπυριδούλας Σούμα, που πρώτευσε και η βετεράνος πρωταθλήτρια και ρεκορτγούμαν των 10 χλμ. Χρυσοστομία Ιακώβου. Ευχαριστούμε και τις δύο πρωταθλήτριες που μας τιμούν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους με τα χρώματα του συλλόγου μας.

Το Δ.Σ. του Σ.Δ.Υ.Πειραιά.     


Share: