Η γιγαντιαία εξάπλωση του δρομικού κινήματος27 Ιουλίου, 2019

Η γιγαντιαία εξάπλωση του δρομικού κινήματος

Γούλας Απόστολος

 πρόεδρος Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας

 

Τα τελευταία χρόνια το δρομικό κίνημα στη χώρα μας έχει γιγαντωθεί με τον αριθμό των αγώνων που διοργανώνονται κάθε χρόνο να αγγίζει τις 1000 διοργανώσεις και τους συμμετέχοντες σε αγώνες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό να ξεπερνά τους 20.000.

Κάθε Κυριακή βλέπουμε αθλούμενους από όλη τη χώρα να οργανώνουν τη συμμετοχή και κατ επέκταση την εκδρομή σε μια γειτονική περιοχή, σε νησιωτικές περιοχές ή σε ορεινές κοινότητες άγνωστες μέχρι πρότινος στο ευρύτερο κοινό. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι δρομικοί σύλλογοι οργανώνουν εκδρομές για μαζική συμμετοχή σε αγώνες του εξωτερικού.

Αναλύοντας τους αριθμούς μπορεί να καταλάβει και ο πλέον αδαείς ότι το δρομικό κίνημα και οι αγώνες που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια από τους Συλλόγου Δρομέων ανά την Ελλάδα και όχι μόνο, έχουν συμβάλει ουσιαστικά και καθοριστικά στην άνοδο του αθλητικού τουρισμού και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Είναι γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι πολλοί από εμάς, με αφορμή τη συμμετοχή μας σε κάποιον αγώνα, βουνού ή ασφάλτου επισκεφτήκαμε μια περιοχή την οποία δεν είχαμε καν ακουστά.

Τα πράγματα δεν ήταν όμως πάντα έτσι, καθώς χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια στα οποία οι Σύλλογοι Δρομέων πρωτοστάτησαν και πήγαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής, διοργανώνοντας λαϊκούς αγώνες και καλλιεργώντας ουσιαστικά τον λαϊκό μαζικό αθλητισμό στη χώρα μας.

Χαρακτηριστική είναι η ίδρυση του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθηνών, του πρώτου συλλόγου δρομέων στη χώρα μας, εν έτη 1981.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ίδρυση πολλών συλλόγων δρομέων ανά την Ελλάδα, όπως ΣΔΥ Πειραιά, ΑΠΣ Απόλλων Δ.Α. και πολλοί επαρχιακοί όπως ΣΔΥ Πάτρας, ΣΔΥ Μεσσηνίας, ΣΔΥ Θεσσαλονίκης, ΣΔ Ιωαννίνων, ΑΠΣ Τελμησσός, ΟΜ Γιαννιτσών, ΣΔΥ Βόλου, ΣΔ Τρικάλων, ΑΠΣ Ζευς Πιερίας, Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας. Το 2006 ιδρύθηκε η ΕΟΣΛΜΑ-Υ. .

 Σε αυτό το σημείο όμως αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς αγώνες που διοργανώνονται ή διοργανώνονταν από Συλλόγους Δρομέων και οι οποίοι υπήρξαν πρωτοπόροι και ουσιαστικά συνέβαλαν στην καλλιέργεια του δρομικού κινήματος και του μαζικού αθλητισμού στη χώρα μας.

20αρι ΣΔΥΑ

Μαραθώνιος Δράμας

Μαραθώνιος Φαιστού Κρήτης

Μαραθώνιος Πάτρας

Σταικιος Δρόμος Περτούλι

Ημιμαραθώνιος Πεντάπολης (Λιδωρίκι)

Ιπποκράτειος Δρόμος

Δρόμος Υγείας Βόλου

 

Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας

Κάρλας & Λαζαρίδη, Πολιτιστικό κέντρο Αγίου Γεωργίου, Λάρισα


Share: