28.09.2014 – Δ.Τ. – Συμμετοχή της ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ – ΟΜΓ στο Σπάρταθλο



28 Σεπτεμβρίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Συμμετοχή της ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ- ΟΜΓ στο Σπάρταθλο.-

Ο Γιάννης Κουρκουρίκης, αθλητής της ΟΜΓ, με καταγωγή από την Πέλλα, είναι για φέτος ο 1ος Έλληνας και 29ος στην γενική κατάταξη υπερμαραθωνοδρόμος που τερμάτισε στο 32ο ΠΑΡΤΑΘΛΟ 2014, που έγινε το τριήμερο 25, 26, 27 Σεπτεμβρίου 2014, στην διαδρομή ΑΘΗΝΑ- ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΝΕΜΕΑ- ΣΠΑΡΤΗ απόσταση 246 χλμ περίπου με χρόνο 29:45:28, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους θεατές, ενώ πιο πίσω στην 32η θέση βρέθηκε ο Σπύρος Σπυρόπουλος με χρόνο 30 ώρες 17΄.52΄΄ επίσης μεγάλος αθλητής της ΟΜΓ.

 Ο Γιάννης Κουρκουρίκης, μεγάλος αθλητής της κωπηλασίας με Ολυμπιακά μετάλλια, ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια με το αγώνισμα του Μαραθωνίου και τις υπεραποστάσεις και πολλές φορές έχει συμμετάσχει σε αγώνες με την φανέλα της ΟΜΓ.

Η επιτυχία αυτή είναι η σημαντικότερη που έχει να παρουσιάσει η ομάδα μας στα χρόνια της δραστηριότητάς της. Περήφανη η ΟΜΓ  για τους αθλητές της, εκφράζει δημόσια τα συγχαρητήριά της αλλά και τις  ευχές της για πολλές  άλλες επιτυχίες.

Τερμάτισαν στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014» 27 Έλληνες από τους 45 που ξεκίνησαν από την Αθήνα.

Για τρίτη φορά νικητές του αγώνα αναδείχθηκαν ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (2010,2011) και η Σύλβια Λούμπικς (2011,2013) από την Ουγγαρία.

Ο Γκουντίν έφθασε μέσα στη νύχτα στη Σπάρτη καθώς τερμάτισε στις 05.30 μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα και χειροκροτήθηκε θερμά από τους κατοίκους που τον περίμεναν.

Κάλυψε τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων σε 22 ώρες 29΄και 29΄΄. Η Σύλβια Λούμπικς σημείωσε χρόνο 26 ώρες 53΄.40΄΄ (9η θέση στη γενική κατάταξη) και αποθεώθηκε από τους Σπαρτιάτες από την είσοδο της στη πόλη μέχρι τον τερματισμό.

Στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014» σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής καθώς πήραν μέρος 348 αθλητές και αθλήτριες από 42 χώρες και η εκκίνηση δόθηκε κάτω από τον Ιερο Βράχο της Ακρόπολης υπό βροχή. Το 2013 συμμετείχαν 321 αθλητές από 35 χώρες και τερμάτισαν 148.

Ο τερματισμός έγινε στην Σπάρτη,  στο άγαλμα του Λεωνίδα, όπου τερμάτισαν 207 δρομείς (ρεκόρ).

Οι δυσκολίες του αγώνα, φάνηκαν στην συμμετοχή του Ελληνοαμερικανού Ντιν Καρνάζη με τις μεγάλες διακρίσεις στο ενεργητικό του, που έφτασε 131ος στην πρωτεύουσα της Λακωνίας, σχεδόν μία ώρα πριν ολοκληρωθεί επίσημα ο αγώνας στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά φέτος η διοργάνωση του θεσμού, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Λίγα λόγια για τον αγώνα:

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες κατά των Περσών. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα, αφού διάνυσε την απόσταση των 1.140 σταδίων (κάθε στάδιο έχει 180μ.), από την Αθήνα μέχρι την Σπάρτη, πεζός, σε περίπου 48 ώρες.

Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα. Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα.

Σχεδίασαν τη διαδρομή και ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου 1982. Τρεις από αυτούς κατάφεραν να τερματίσουν. Ήταν κατά σειρά:

  1. Τζον Σκόλτενς: 34:30
  2. Τζον Φόντεν: 37:37
  3. Τζον Μακάρθι: 39:00

Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές.

Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα. Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

(πηγή wikipedia).

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΑΝΤΩΝΗΣ


Share: