2 ο ΚΡΕΚΟΝΙΑΝ Run ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ13 Αυγούστου, 2019

2ο ΚΡΕΚΟΝΙΑΝ  Run  – ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Κυριακή πρωί ξεκινήσαμε από την Αθήνα, ο Ήλιος μόλις είχε ανατείλει στον Υμηττό, ακολουθούσε την διαδρομή μας, ένα Αυγουστιάτικο πρωινό, παρέα με γνώριμους   Φίλους Δρομείς. Το οδοιπορικό μας άρχισε με το καλωσόρισμα της Αναστασίας και του Βαγγέλη.  Γνωρίζαμε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τον αγώνα,  έναν  αγώνα  στον οποίο δηλώσαμε συμμετοχή για  να γνωρίσουμε μια διαφορετική όπως νομίζαμε εικόνα διοργάνωσης. Μια διοργάνωση η οποία είχε σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοι των Διοργανωτών. Προορισμός μας τα Λαγκάδια Γορτυνίας.

Αφήνοντας το Εθνικό Οδικό Δίκτυο  Τρίπολης – Καλαμάτας πήραμε την εσωτερική διαδρομή στο παλιό οδικό δίκτυο, ένα δρόμο ανάμεσα στο πράσινο, ανάμεσα σε πανύψηλες λεύκες, ακακίες, καρυδιές, δάφνες και στις παρυφές τα πεύκα. Όσο ο δρόμος ανέβαινε προς τα ορεινά τα έλατα έκαναν την εμφάνισή τους, αριστερά μας τα σκιερά πλατάνια και οι ιτιές μας οριοθετούσαν την διαδρομή του Λούσιου ποταμού. Και φτάσαμε στις πηγές της Αγίας Παρασκευής. Το σημείο εκκίνησης του αγώνα μας. Μια ομάδα νέων και χαμογελαστών εθελοντών μας υποδέχτηκαν. Πρώτη εντύπωση ο αγώνας αυτός ήταν υπόθεση όλων  των Λαγκαδινών.

Με τις απαραίτητες  οδηγίες  των υπεύθυνων της διοργάνωσης ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου 5χλμ, συμμετείχαν δρομείς από διάφορα μέρη, εντύπωση προκαλούσε η  συμμετοχή γονιών με τα παιδιά τους, ένας ανηφορικός δρόμος στην αρχή που στη συνέχεια έγινε κατηφορικός μας αποζημίωσε με την εικόνα που αντικρίσαμε στα δυο χιλιόμετρα περίπου, απέναντί μας βλέπαμε τα Λαγκάδια, αμφιθεατρικά κτισμένα από τους  ονομαστούς σε όλη την Ελλάδα μαστόρους, τους Λαγκαδινούς μαστόρους, τους Κρέκονες  για τους οποίους  διοργανώθηκε ο συγκεκριμένος αγώνας.

 Δεν μεταφέρεται η εικόνα που αντικρίσαμε καθώς τερματίζαμε στον στενό δρόμο του χωριού. Φανερή ήτανε  η χαρά  των  διοργανωτών και η προσπάθεια να μπορέσουν να κοινωνήσουν  και σε Εμάς την καθημερινότητα των Λαγκαδινών του Χθες. Να κοινωνήσουν και σε Εμάς τον σεβασμό και την αξία που θέλουν να αποδώσουν στις ρίζες τους. Το έπαθλο των πρώτων γνώρισε σε όλους μας τον τρόπο  –το μυστρί-  με τον οποίο οι  Λαγκαδινοί Κτιστάδες  δημιούργησαν έργα τέχνης, λαϊκής τέχνης  έργα που τα θαυμάσαμε στα Λαγκαδινά σπίτια που δεσπόζουν απέναντι στο καταπράσινο βουνό. Και οι συνεχιστές τους οι διοργανωτές θέλουν να διαφυλάξουν με τον σημερινό δικό μας τρόπο ζωής το έργο τους.

Η βόλτα μας στα Λαγκάδια μας έφερε μπροστά σε ένα εξίσου σημαντικό  σημερινό έργο τέχνης. Το Μουσείο της Πολιτιστικής μας  Κληρονομιάς, γνωρίσαμε την εξαιρετική κυρία Νίκη Κούρταλη – Κούλη η οποία μέσα σε έναν παραδοσιακό χώρο εκθέτει το προσωπικό της  έργο, μοναδικό  έργο Ζωής τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου. Φορεσιές που εντυπωσιάζουν με την αυθεντικότητα μαζί με τις σπάνιες φωτογραφίες που τις συνοδεύουν. Ένας χώρος που θα πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστός και επισκέψιμος. Είναι μεγάλο κρίμα να μην γνωρίζουμε τον πλούτο της ιστορικής μας ρίζας.

Εκφράζουμε τα  Θερμά μας Συγχαρητήρια στην κυρία Ελένη Τσιότρα την ψυχή της  διοργάνωσης του αγώνα  τον Πρόεδρο του Συλλόγου των εν Αττική Λαγκαδινών κύριο Ιωακείμ – Άκη – Φιλόπουλο  και σε Όλους  τους χαμογελαστούς Εθελοντές και εθελόντριες.

Συγχαρητήρια

Ελένη Μπερτσάτου, Μανώλια Μιχαλογιαννάκη, Γεώργιος Αρβανίτης

Αύγουστος  2019


Share: