Τα cookies επιτρέπουν μία σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την περιήγηση στο http://eoslmay.org/. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

Αναζήτηση

Ημερολόγιο Αγώνων και Εκδηλώσεων

Εγγραφή Newsletter

Σύνδεση Facebook

fb-1-un

Σύλλογοι Μέλη Ομοσπονδίας

Το Μαγιάτικο Στεφάνι 2023 - ΣΔΥ Αθήνας

Καλή Πρωτομαγιά Καλό Μήνα

Αγαπητά Μέλη, Φίλοι Δρομείς Καλή Πρωτομαγιά για Όλους

Η Ομορφιά της Φύσης που ανθίζει και μας προσμένει να την γιορτάσουμε στην ξεχωριστή ημέρα της Πρωτομαγιάς είθε να είναι για Όλους μας μια αγκαλιά γεμάτη χαρά και χαμόγελα. Το μαγιάτικο στεφάνι που θα πλέξουμε με τα αγριολούλουδα που θα μαζέψουμε από τους αγρούς ας στολίσει την πόρτα του σπιτιού μας ή το τραπέζι μας.

Και για να γιορτάσουμε τον ερχομό της άνοιξης θα πλέξουμε το στεφάνι ένα έθιμο που συνεχίζουμε αιώνες τώρα και το κρεμάμε έξω από τα σπίτια μας πάνω από την πόρτα.

Λίγα λόγια για το μαγιάτικο στεφάνι (πηγή Βικιπαίδεια)

Σύμφωνα με τη Λαογραφική έρευνα το μαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεται με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κληματαριάς ή σύρμα γύρω από το οποίο στηρίζονται τα λουλούδια.

Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που - στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρη της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Άδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Στη λαϊκή αντίληψη ο θάνατος και η γέννηση, το καλό και το κακό συνυπάρχουν. Όλα τα σπίτια, εκτός από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών. Το μαγιάτικο στεφάνι είναι αυτό που θα το δει στην πόρτα του σπιτιού, θα το ζηλέψει και θα το κλέψει ο γείτονας για να το κρεμάσει στη δική του πόρτα. Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Άη Γιάννη του Κλήδονα το ρίχνουν στη φωτιά. Ανάβουν φωτιές σε δρόμους και πλατείες και πηδούν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές, τρέχοντας.

Εμείς θα σας ευχηθούμε να περάσετε όμορφα την Πρωτομαγιά, να ζήσετε τις στιγμές, όσες περισσότερες μπορείτε μέσα στη Φύση, εκεί που  ανήκουμε Όλοι.

Χρόνια Πολλά

Για το Δ/Σ του ΣΔΥ Αθήνας


03


 

Αθλητισμός για Όλους

1-3-5-1-eoslmay-a

Μέλος της Παγκόσμιας & Ευρωπαϊκής Ομοσπον. F.I.S.p.T. & U.E.S.p.T.

FISpT logo

uespt-union-europeen-sports-pour-tous

Συνεργαζόμενοι Φορείς

EOSLMA-Y 250X100-eng 001